Levenscyclusanalyse

De levenscyclusanalyse (LCA) is een internationaal erkend wetenschappelijk instrument dat wordt gebruikt om de milieueffecten van onze producten gedurende hun hele levenscyclus in cijfers uit te drukken, inclusief voorafgaande stadia zoals de productie van grondstoffen en energievoorziening en latere stadia zoals het einde van de levensduur.

LCA is een gestandaardiseerde methodiek ( ISO-norm 14040 en ISO-norm 14044) die als doel heeft om de potentiële milieueffecten van een product te beoordelen op basis van alle gebruikte middelen en alle producten van het productieproces en van alle voorafgaande processen (“downstream”-processen) en daarop volgende processen (“upstream”-processen): toeleveringsketen, verpakking, transport, gebruik en einde levensduur.

Door voor onze producten een LCA uit te voeren, kunnen we aan de hand daarvan onze milieuproductverklaringen (EPD's) actualiseren en deze in overeenstemming brengen met de meest recente Europese normen.

Milieuproductverklaring (EPD)

Een milieuproductverklaring (EPD) is een manier om wetenschappelijk onderbouwde, geverifieerde en vergelijkbare milieu-informatie te verstrekken. Een EPD is dus een uitvoerige en bondige beschrijving van de milieueffecten van een product op basis van de resultaten van een volledige LCA. EPD's volgen internationale normen, waaronder ISO 14025. Bovendien biedt de norm NEN-EN 15804 de basisregels voor het opstellen van milieuproductverklaringen voor bouwproducten en -materialen, voor glasproducten aangevuld met de specifieke productcategorieregel EN 17074.

AGC Glass Europe erkent ten volle de noodzaak van een dergelijke geharmoniseerde aanpak, die wordt aanvaard door de industrie, de publieke sector en niet-gouvernementele organisaties over de hele wereld. Het gebruik van EPD's als beste praktijk is erkend en wordt internationaal ondersteund door de sector en de Europese Commissie, waar de Bouwproductenverordening (EU) nr. 305/2011 bepaalt dat EPD's moeten worden gebruikt wanneer ze beschikbaar zijn. Ondernemingen en organisaties in landen over de hele wereld werken aan de verbetering van het systeem.

Bovendien vormt de vereiste verificatie door derden een bevestiging van de deugdelijkheid van de berekeningen die eraan ten grondslag liggen.

In een milieuproductverklaring (EPD) krijgt van de milieu-indicatoren die in een EPD worden beoordeeld vooral het effect op klimaatverandering momenteel wereldwijd de meeste aandacht. Deze indicator voor het effect op klimaatverandering staat ook bekend als het aardopwarmingsvermogen (GWP), dat wordt uitgedrukt in kg kooldioxide-equivalent per functionele eenheid. De resultaten van een EPD houden daar echter niet op en omvatten alle milieueffecten van het product met dertien indicatoren die het milieueffect van de producten weergeven, zoals indicatoren voor de aantasting van de ozonlaag, eutrofiëring of verzuring. Naast deze milieu-indicatoren zijn er tien indicatoren die het gebruik van hulpbronnen in cijfers weergeven, met name energie en water. Afvalproductie en uitgaande stromen worden ook gekwantificeerd en wel via negen aanvullende indicatoren.

Milieuproductverklaringen bieden een transparante manier om informatie te verstrekken over de potentiële milieueffecten. Naast andere voordelen stelt het klanten, die in hun eigen productie producten van AGC verwerken, in staat om deze milieueffecten op te nemen in de berekening van de potentiële milieueffecten van hun eigen productie (de EPD-resultaten opnemen in hun scope 3 of in hun eigen EPD).

Voordelen van de milieuproductverklaringen:

  • Levenscyclusbenadering
  • Transparante informatieverstrekking over milieueffecten
  • Onafhankelijke verificatie.

EPD's bieden ook ontwerpers en architecten een manier om de potentiële milieueffecten van bouwmaterialen, producten en bouwsystemen in kaart te brengen en te beoordelen.

Binnen verschillende programma's voor duurzaam bouwen, zoals LEED en BREEAM, kunnen punten worden verdiend door producten met EPD's (of verwante informatie) te gebruiken bij het ontwerp en de bouw van gebouwen. Aangezien LEED en BREEAM van toepassing zijn op projecten voor ‘groen’ bouwen, kunnen afzonderlijke producten helpen punten te verzamelen:

  • Voor BREEAM kunnen zes punten worden behaald in de rubriek "Mat 01 Life Cycle Impacts" voor het rekening houden met een "lage milieueffecten gedurende de volledige levenscyclus van het gebouw", waarbij één punt al meteen is verdiend wanneer er voor de bouwproducten een extern geverifieerde EPD aanwezig is.
  • Met betrekking tot LEED wordt één punt specifiek toegekend om het gebruik van producten en materialen waarvoor informatie over de levenscyclus beschikbaar is, aan te moedigen. Met onze EPD's kunnen projecten dus voldoen aan de LEED-criteria "MR - Building Products Disclosure and Optimization - Environmental Product Declarations".

Het regelgevend kader stimuleert bovendien de ontwikkeling van LCA voor gebouwen bij aanstaande projecten. In dat geval wordt het hele gebouw beoordeeld, waarbij rekening wordt gehouden met de productie- en sloopfase, naast de gebruiksfase, die al in aanmerking is genomen in de energieprestatie van gebouwen.

Deze beoordeling is gebaseerd op EPD's voor bouwmaterialen. In verschillende landen bestaat de verplichting om een dergelijke berekening te maken voor nieuwe projecten: Frankrijk met RE2020, Denemarken, Nederland, Finland en Zweden, Duitsland, ... De Franse RE2020-verordening vereist bijvoorbeeld dat naast het vaststellen van GWP-drempelwaarden per vierkante meter nieuwbouw ook alle 33 indicatoren van de EPD's worden berekend. Deze drempelwaarden zijn afhankelijk van de aard van de bouw en worden in de loop van de tijd steeds lager om de bouwsector te dwingen zijn effecten op de klimaatverandering terug te dringen.

AGC Glass Europe en het EPD-programma

Het eerste uit een lange reeks wapenfeiten van AGC Glass Europe op het gebied van EPD's vond plaats in 2009, met de publicatie van de eerste EPD voor het belangrijkste primaire product: floatglas. Sindsdien is het EPD-programma gestaag uitgebreid. Er werden op basis van de EPD voor floatglas EPD's voor bewerkte producten zoals gecoat glas, veiligheidsglas of decoratief glas opgesteld om uiteindelijk ook complexere producten zoals isolatieglas te kunnen bestrijken, op basis van de betreffende EPD's van de glascomponenten.

Al onze EPD's zijn geverifieerd door een derde die het duurzaam & verantwoord beheer van onze producten (“product stewardship”) duidelijk maakt op een manier die klanten herkennen en waarderen. Voor de meeste van onze producten bestaan inmiddels EPD's die specifiek gelden voor AGC Glass Europe en door derden zijn geverifieerd. Deze EPD's zijn gebaseerd op specifieke gegevens die door al onze productielocaties zijn verzameld en vormen een accurate weergave van onze processen en milieuprestaties.

Tot op heden was AGC het er vooral om te doen om voor zoveel mogelijk producten een EPD beschikbaar te hebben, waarbij in één EPD een zo breed mogelijk scala aan glasproductconfiguraties werd opgenomen. Regelgeving noopt onze klanten er echter toe met steeds specifiekere vragen naar ons toe te komen. Daarom wil AGC Glass Europe voortaan een stap verder gaan en doet dit door middel van de ontwikkeling van een EPD-configuratietool. Met deze tool kunnen we automatisch een specifiek door een derde geverifieerde gecertificeerde EPD leveren voor de door de klant gevraagde configuratie door alle mogelijke milieueffecten, die met deze specifieke configuratie gepaard gaan, te berekenen.

AGC is erin geslaagd om in 2022 het eerste assortiment Low-Carbon Glass te produceren. Voor deze Low Carbon-producten wordt een EPD opgesteld, zodra er bruikbare gegevens beschikbaar zijn.